Bez eukaliptusow i papug, tylko golebie i wrony


wtorek, 11 czerwca 2013
Wtorek po poludniu
Znowu zasiadlam do laptopa. Oswajam sie z ta nowoscia, bezwladnoscia i delikatnoscia tego urzadzenia. Jakos sobie radze. Z noga tez nie jest zle. Po domu bez kul chodze, sporo odpoczywam. Na dwor jeszcze na dluzej nie wychodzilam. Musze pocwiczyc chodzenie po schodach w/g zalecen mojego i mamy rehabilitanta. Od jutra zaczne. W zakupach pomaga sasiadka. Mam natomiast problem z doladowaniem konta internetowego w Play, bo nigdzie nie pisza jak moge je doladowac majac wykupione awansem kredyty i numer, ktory mam podac aby te kredyty wskoczyly na moje konto. Chyba ta sim karte wloze na chwile do mojego telefonu komorkowego i doladuje telefonem. Pomysle,bo jak mam stracic jakies moje dane to dziekuje i nie chce. Ot tyle mojego nudzenia na dzisiaj. Serdecznie Was pozdrawiam.
piątek, 11 listopada 2005
Krewetki lubie bardzo
 Dawno nie bylo nic "kuchennego" wiec dzisiaj podaje przepis na

Krewetki z czosnkiem (hiszpanskie)

 Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.
600 g duzych krewetek swiezych lub mrozonych,
8 lyzek oleju,
1 mala ostra papryczka,
4 zabki czosnku,
4 galazki zielonej pietruszki do przybrania.

1. Swieze krewetki umyc, obrac ze skorupek, usunac igly i czarne zylki. Oplukac
w osolonej wodzie i osaczyc na sicie. Mrozone krewetki mozna rozmrozic wkladajac w zamknietej, plastykowej torebce do zimnej wody. Mrozonych nie plukac
w slonej wodzie.
2. Papryczke umyc, wyjac gniazdo nasienne i pokroic na 12 kawalkow. Czosnek
obrac, oplukac i drobno posiekac.
3. W duzej misce wymieszac krewetki z czosnkiem i lekko osolic. Odstawic na 5
min.
4. Do 4 koktailek wlac po 2 lyzki oleju, wlozyc po 3 kawalki papryczki i porcje
krewetek. Wymieszac, wstawic do srednio goracego piekarnika. Piec tak dlugo,
az krewetki beda rozowe (ok. 15 min). Podczas pieczenia odwrocic kilka razy.
5. Podawac od razu ze swiezym, bialym pieczywem lub grzankami
.
 
Zciagnelam ze strony
czwartek, 15 września 2005
Przepis znaleziony w internecie


* Cykl - przepisy mistrzów.
Składniki:
(6 porcji)
Mieszanka chińska - 360 g
Szpinak - 120 g
Szparagi zielone - 12 szt.
Szparagi białe - 12 szt.
Krewetki 16/20 - 12 szt.
Łosoś 120 g
Kiełki lucerny 36 g
Czosnek 75 g
Imbir
Sos sojowy
Chili
Miód
Oliwa z oliwek
Ciasto spring rolls
Sposób przyrządzenia:
Krewetki zamarynować, szpinak i czosnek podsmażyć na oliwie, a następnie wystudzony szpinak zawinąć w ciasto spring rolle. Piec 7 minut w temperaturze 145°C. Szparagi parzymy w wodzie z solą i cukrem. Mieszankę Chińską podsmażyć, doprawić solą, pieprzem i chili. Krewetki smażyć. Na środku talerza ułożyć mieszankę, na niej pionowo ustawić rozciętą rollę pomiędzy krewetkami. Całość udekorować i polać sosem.

Autor: Marcin Czekalewski
czwartek, 25 sierpnia 2005
Chlebek julianski - przepis zaczerpniety z....

ksiazki Malgorzaty Musierowicz "Caluski pani Darling"

"2 potezne zabki czosnku prosze obrac i zmiazdzyc na deseczce, rozcierajac go z 1/2 lyzeczki soli. Polowke pieciodekagramowej kostki drozdzy prosze rozetrzec w naczynku letniego mleka oraz pol lyzeczki cukru. Pol kilo maki wsypac do miski, dodac 1/4 kostki masla lub margaryny (roztopic i ostudzic !) oraz 2 lyzki oliwy. Dorzucic czosnek, roztarty z sola, wlac mleko z drozdzami i energicznie wyrabiac plaska drewniana kopystka. Kiedy ubite ciasto bedzie juz na tyle gladkie, by odstawalo od scianek miski - pozwalamy mu urosnac. Ustawiamy miske w cieplym miejscu i nakrywamy, lniana, czysta sciereczka. Po pol godzinie powinno podwoic swoja objetosc. Wtedy nakladamy je do podluznej lub okraglej formy, wysmarowanej tluszczem, smarujemy po wierzchu zoltkiem i posypujemy naszymi ulubionymi ziolami lub kminkiem czy czarnuszka. Pieczemy chlebek w stalej temperaturze 200 stopni, tak dlugo, az wyrosnie, popeka apetycznie i slicznie sie zrumieni.

Pyszny to chlebek i na cieplo, i na zimno. Kto lubi, moze wrzucic do ciasta przed pieczeniem np. smazone pieczarki lub zapiec w chlebku kilka mlodych cebul, albo nawet klopsiki miesne."

Jeszcze nie probowalam piec takiego chlebka, ale poniewaz podoba mi sie ten przepis, dlatego go tu umieszczam. a.:)

poniedziałek, 15 sierpnia 2005
Skopiowany przepis pikantne buleczki....

Podaje tutaj przepis na buleczki - skopiowalam z Forum Zakopane

Pikantne bułeczki góralskie

Składniki na 8 porcji:
ciasto:
50 dag mąki
5 dag drożdży
łyżka cukru
2 łyżki masła
szczypta soli
farsz:
40 dag bryndzy
cebula
łyżka kminku
jajo
1-2 łyżki śmietany
łyżka masła

Drożdże rozetrzyj z cukrem i 1-2 łyżkami ciepłej wody. Połowę mąki zalej 2
szklankami ciepłej przegotowanej wody, połącz z drożdżami, dokładnie wymieszaj
i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Obraną i posiekaną cebulę zeszklij na maśle. Bryndzę utrzyj ze śmietaną,
jajkami i kminkiem, wymieszaj z cebulą i odstaw do przestudzenia.

Pozostałą mąkę i sól dodaj do zaczynu, wyrób lśniące, gładkie ciasto i odstaw
je do wyrośnięcia.

Z ciasta uformuj niewielkie, grube placuszki, poukładaj je na wcześniej
natłuszczonej blasze i posmaruj masłem. W placuszkach zrób wgłębienia i -
wypełniwszy je farszem - zapiecz w ciągu 40 minut w temperaturze 200°C.

 
1 , 2 , 3